Dirk Filarski – Schuurtje in duinlandschap in groen en blauw

Amsterdam, 15 oktober 1885 – Zeist, 28 februari 1964

Dirk Filarski
Duinlandschap in groen en blauw
Olieverf op doek
Gesigneerd rechts onder en gedateerd 1948

Afmetingen:
Zonder lijst: 70 cm x 50 cm
Met lijst: 85 cm x 65 cm.

Over Dirk Filarski

In 1901 werd Filarski ingeschreven als leerling van de Kunstnijverheidsschool Quellinus Amsterdam, een op de praktijk gerichte kunstzinnige opleiding. De school was gevestigd in de Frans Halsstraat, enkele deuren verwijderd van zijn ouderlijk huis. Van 1903-1907 volgde hij onderwijs aan de Rijksschool voor Kunstnijverheid Amsterdam. In zijn studietijd maakte Filarski vrienden met wie hij jarenlang intensieve contacten zou onderhouden. Onder hen Germen de Jong, Arnout Colnot, Tjerk Bottema, Dirk Smorenberg, Matthieu Wiegman en Wim Schuhmacher.

Naar Noorwegen, Frankrijk en Spanje

In 1946 reisde Filarski naar Noorwegen waar hij een aantal landschappen in lichte kleuren schilderde. In 1947 huwde hij voor de tweede keer. Hij trouwde Lien Smorenberg, de weduwe van de violist Nico Ebels en de zus van zijn vriend. Het echtpaar was in de eerste jaren van het huwelijk vrijwel voortdurend op reis in Frankrijk en Spanje. Lien overleed in 1956.

Dirk Filarski in zijn atalier (1955)

Dirk Filarski - Franse Rivièra

Dirk Filarski – Franse Rivièra

In de periode 1950-1960 maakte Filarski een aantal gouaches. Deze techniek was meer geschikt voor iemand die vrijwel steeds onderweg was, omdat er minder met materiaal (doek en ezel) gesleept hoefde te worden. Zijn gouaches, waaronder landschappen, stillevens en diermotieven waren opvallend kleurrijk en vormden artistiek gezien een nieuwe fase in zijn kunst.

Filarski overleed op 28 februari 1964. Hij liet een omvangrijk oeuvre na. Hij behoorde tot de belangrijkste Nederlandse luministen en hij maakte deel uit van de kern van Bergense School.

Zijn werk bevindt zich o.m. in het Gemeentemuseum Den Haag, Museum in Soerabaja, Stedelijk Museum in Maastricht, Stedelijk Museum in Amsterdam.

© Copyright - NL Antiques