Bezoek aan kunstenaar Leen Droppert

Met een glimlach denk ik terug aan het bezoek aan een mooi mens, en een zeer veelzijdige kunstenaar,  de heer Leen  Droppert. Een krasse oude baas van 88 jaar. Die nog helder van geest is en woont in een grote oude boerderij, die als een oase van rust midden in een woonwijk in Vlaardingen staat.

We zijn met de kunstenaar in contact gekomen omdat we een kunstwerk hebben, dat hij in 1964 in opdracht van de gemeente Capelle aan de IJssel heeft gemaakt. Dit grote en fraaie kunstwerk is geheel van brons en draagt de naam “het gezin”. De voorstelling is een vader, moeder met op de schoot van de moeder een kindje. Het beeld is 160 cm breed en 170 cm hoog, en weegt 250 kilo! Het is afkomstig van het oude gemeentehuis in Capelle aan de Ijssel, wat gesloopt is.

Wij hebben dit beeld meer dan 25 jaar als tuinsculptuur gehad, maar is in verband met een verhuizing nu niet meer te herplaatsen. Het lijkt ons leuk om samen met dhr. Droppert te bedenken waar, zijn kunstwerk het beste herplaatst zou kunnen worden. Wellicht, (het zou leuk zijn) als hij zelf nog bij de officiële plaatsing aanwezig zou kunnen zijn. Het beeld is 160cm breed en 170 cm lang, geheel van brons en weegt ongeveer 250 kilo.

De heer Droppert ziet mij al aankomen en staat in de deur op de uitkijk. Een oude grijsaard leunend op zijn stok, nodigt vriendelijk uit om binnen te komen. Bij het binnen komen kijk ik vol verbazing om me heen.  Het hele huis hangt en staat vol met kunst! Droppert noemt het ‘allemaal herinneringen van mijn leven’.

In het zonnetje (achter het glas) op een oude stoel gezeten praten we over de vele facetten van het leven, mooie maar ook minder mooie dingen. Ook verteld hij over de kunstwerken veelal gemaakt in brons, die hij in het verleden, veelal  in opdracht heeft mogen maken voor gemeenten en instellingen.

We hebben gepraat en vele kunstwerken bekeken, ook de vele abstracte schilderijen, die hij vooral in zijn jonge tijd als kunstenaar maakte. Een aantal van zijn schilderijen hangt in het museum. Ook heb ik met verwondering geluisterd naar de vele achterliggende gedachten en verhalen die bij elk kunstwerk horen.

Na 1,5 uur is ons bezoek geëindigd, Leen heeft het nog druk, en worden we uitgelaten. We hopen hem binnenkort nog eens te bezoeken om te kijken of er voor het beeld een nieuwe bestemming is gevonden! We kunnen terug kijken op een fijn en leerzaam bezoek, van een bijzonder mens en zeer getalenteerd kunstenaar!

Arie Baan